onsdag 16 maj 2012

Limoncellotårta




Limoncellotårta är en gammal favorit och ett recept som har hängt med ett bra tag, men som jag inte gjort på riktigt länge. Den är inte svår att göra men det är ganska många steg och ingredienser som tar tid. Men den är väl värd väntan. Receptet hittade jag i en Allt om Mat-tidning för säkert 8-10 år sedan, nu finns det också på deras hemsida. Väldigt bra tidning tycker jag! Idag var det min tur att ta med fika på jobbet och då tänkte jag att det var dags att göra tårtan igen. Bra beslut tyckte många för den är väääldigt god. Dekorationsdesignen är hämtad från fantastiska Tove och en av hennes moussetårtor.

Här kommer receptet:


Limoncellotårta med vit choklad och kokos


Kokosbotten
25 g smör, rumstempererat
1 st ägg
0,5 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
2,5 dl kokos
0,5 tsk bakpulver

Hasselnötsmaräng med kaffetryffel
75 g hasselnötter
60 g äggvita, ca 2 stycken
0,5 msk strösocker
75 g florsocker
smör till formen

Kaffetryffel
1 dl vispgrädde
2 msk starkt bryggt kaffe
100 g mörk choklad

Mousse med limoncello och vit choklad
4 st gelatinblad
2 st äggvitor, (spara gulorna)
2 dl vispgrädde
0,6 dl strösocker
0,5 dl vatten
2 st äggulor
75 g vit choklad, av god kvalitet
0,5 dl limoncello, alternativt pressad citron och socker

Lemon curd
1 st gelatinblad
2 st citroner, saft och finrivet skal
50 g smör
2 dl strösocker
2 st ägg
2 st äggulor


Gör så här:
Kokosbotten: Sätt ugnen på 175°. Vispa ihop smör, ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Bred ut smeten i botten av formen. Jämna till ytan så att botten blir alldeles platt. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.


Hasselnötsmaräng: Sätt ugnen på 175°. Rosta hasselnötterna i stekpannan. Gnugga av skalet i en handduk. Finhacka eller mal nötterna. Vispa äggvitan och sockret till en styv maräng. Vänd i florsockret och hasselnötterna lite slarvigt. Fäst ett smort och mjölat bakplåtspapper i botten av formen. Bred ut marängen och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt marängen svalna och vara kvar i formen.


Kaffetryffel: Koka upp grädden och tillsätt kaffet. Hacka chokladen och lägg den i en liten skål. Häll på den varma grädden och rör tills all choklad smält. Låt tryffeln svalna till rumstemperatur. Häll tryffeln över hasselnötsmarängen och ställ i frysen minst en timme. När tryffeln stelnat, skär med en liten vass kniv runt kanten och lossa marängen från formen och papperet. Förbered en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Fodra kanterna med overheadplast eller plastfickor klippta i breda remsor en bit högre än kanterna på formen. Lägg kokosbotten i formen.


Mousse med limoncello och vit choklad: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 5 min. Vispa äggvitorna till fast skum. Vispa grädden mycket lätt. Blanda socker och vatten. Koka lagen ca 1 min. Dra av från plattan och låt stå ca 2 min. Lägg äggulorna i en skål och vispa ner den varma sockerlagen med elvisp. Fortsätt vispa gulorna till ett vitt skum. Hacka och smält den vita chokladen försiktigt i mikrovågsugnen. Lyft upp gelatinet och smält det tillsammans med 1 msk limoncello i en kastrull. Här gäller det att blanda ihop allt snabbt. Häll den vita chokladen i äggsmeten och vispa hastigt ihop den. Häll därefter snabbt ned gelatinet och limoncellon. Vänd i grädden och därefter äggvitan. Rör till en jämn mousse.


Montering: Fyll i hälften av moussen i formen ovanpå kokosbotten, lägg försiktigt i hasselnötsbotten med kaffetryffeln och fyll på med resten av moussen. Ställ minst 4 timmar i frysen.


Lemon curd: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 5 min. Lägg citronsaft, skal, socker och smör i en rostfri kastrull. Smält på svag värme. Dra kastrullen från värmen. Vispa ihop ägg och äggulor i en bunke. Häll ner äggsmeten i kastrullen och sjud försiktigt till 85° eller tills det börjar tjockna till en kräm. Lyft upp gelatinet och smält det i den varma lemon curden. Låt svalna något i rumstemperatur. Glasera tårtan med lemon curd. Hit kan tårtan förberedas och frysas.


Tina i kyl minst 3 timmar före servering. Njut!



Själv tycker jag att man med gott samvete kan köpa Lemon curden färdig, den som finns i butiken är väldigt god. Men smaken är som baken. Lycka till!

5 kommentarer:

  1. Den var hur god som helst! Gudomlig :)

    SvaraRadera
  2. Verkligen supergod! Tack för att du la ner så mycket tid på att bjuda oss på nåt gott. /Sofia

    SvaraRadera
  3. Vad roligt det skulle vara att vara din arbetskamrat. :) Tårtan verkar jättegod med så mycket gott i sig. Och tack för länken!

    SvaraRadera
  4. Låter väldigt fräsch och gott, måste testas nån dag!!!

    SvaraRadera
  5. Vilken vacker tårta! Kan tänka mig att den var god!

    SvaraRadera