söndag 22 april 2012

Kladdkaka med lakritsglasyr


Nu i veckan fyllde både jag och min man år och det firade vi med släktmiddag igår. Till efterätt gjorde jag den här smaskiga kladdkakan med lakritsglasyr som jag hittade i senaste numret av Allt om mat. Den var riktigt riktigt god så jag delar gärna av mig av receptet! Jag gjorde en enkel dekoration av vita sockerpärlor och marsipanrosor. Kakan serverades med vispad grädde.

Kladdkaka med lakritsglasyr
100 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 ägg

Glasyr
3 Kick (lakritsgodis à 19 g)
2 msk vispgrädde
50 g mörk choklad
50 g smör, rumsvarmt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Tillsätt socker, mjöl, kakao, vaniljsocker, bakpulver, salt och ägg. Rör till en slät smet.
2. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 18-20 minuter. Ta ut och låt svalna.
3. Bryt lakritsgodiset i mindre bitar. Koka upp grädden i en kastrull. Tillsätt lakrits och smält på svag värme under omrörning.Ta kastrullen åt sidan och tillsätt choklad och smör. Rör tills allt är smält. Bred glasyren på kakan. Ställ i kylen ca 2 timmar.

Servera kakan med vispad grädde

5 kommentarer:

  1. Väldigt vackra rosor! Och kakan var säkert god. :) Grattis till er båda!

    SvaraRadera
  2. Tack Tove! Kakan var både god och lätt att göra.

    SvaraRadera
  3. Den var verkligen jättegod!

    SvaraRadera
  4. Gjort kakan flera ggr & är superuppskattad! Tack f tipset!

    SvaraRadera