onsdag 28 mars 2012

Lilla fröken räv

Insåg att jag inte fick med räven i mitt tidigare inlägg om Ronjas tårta så här kommer den! Tanken var att hon skulle sitta och titta på bebisen på tårtan men i slutänden fick hon tyvärr inte plats utan fick sitta bredvid. Uppäten blev hon iallafall!

fredag 23 mars 2012

Välkommen till världen Ronja!

Ronja föddes i slutet av februari och hennes farmor ville fira detta med en tårta. Önskemålet var en tårta med en baby uppe på och med citronmousse och blåbärsmousse som fyllning. I övrigt fick jag fria händer. Eftersom hela familjen är intresserade av jakt tyckte jag att det kunde passa med ett tema som knöt an till naturen och vad lockar mer på våren än träd och grönska? Jag hade också gjort en liten räv som skulle sitta och titta ner på Ronja där hon ligger, men den fick helt enkelt inte plats efter jag gått loss med grenar och blad. Bilderna är inte av bästa kvalitet (som vanligt) jag måste nog skaffa en bättre kamera!





Ljusa bottnar, fylld med citronmousse och blåbärsmousse, spacklad med vitchokladsmörkräm och täckt och dekorerad med marsipan. Det stora lövet är flowerpaste.

torsdag 22 mars 2012

Mmmm...smörkräm!

Jag spacklar alla mina tårtor med vitchokladsmörkräm. Den är fantastiskt lätt att göra, är god och lätt att arbeta med. Jag är osäker på var jag hittade receptet från början, är det någon som känner igen det får ni hojta till!

Vitchokladsmörkräm
100 g vit choklad
100 g smör (rumsvarmt)
100 g färskost

Smält chokladen och vispa fluffigt tillsammans med smöret och osten. Klart!

söndag 18 mars 2012

En fotboll till Adam

Adam gillar fotboll, och speciellt AIK, så vad passar bättre än en fotbollstårta när han firar sin 12-årsdag? Jag har tittat runt lite på bilder på nätet och hittat fantastiskt många fotbollstårtor. Det var räddningen när det gällde rutmönstret. Trots att jag faktiskt har spelat fotboll i unga år (ja det är sant!!!) hade jag inte helt koll på hur de där mönstret egentligen hängde ihop, men jag tycker att jag fick till det  någorlunda till slut. Tack snälla Ulrika för fina inspirationsbilder och bra beskrivning!



Adam är väldigt förtjust i choklad så fyllningen var given. Chokladbottnar fyllda med mjölkchokladmousse och hallonmousse, spacklad med vitchokladsmörkräm och täckt och dekorerad med sugarpaste.

lördag 17 mars 2012

Anna - on top of the world

Min syster Anna jobbar som reseledare för Fritidsresor och är därför inte hemma i Sverige speciellt ofta, men förra helgen var hon hemma för att söka visum för nästa destination och då fick vi tillfälle att träffas. Jättekul! Eftersom vi inte setts på toklänge tyckte jag att det var läge för en tårta. Fast det är väl i och för sig alltid läge för en tårta... Jag bestämde mig för att göra en tårta som hängde ihop med hennes jobb, så det blev en halv jordglob med Anna sittandes uppe på i sin reseledaruniform; marinblå shorts, ljusblå t-shirt och vita gymnastikskor. Här sitter hon nu och spanar ut över världen och funderar på vart hon ska härnäst!


Ljusa bottnar, prinsesstårtsfyllning, spacklad med vitchokladsmörkräm och täckt och dekorerad med sugarpaste.

tisdag 13 mars 2012

Western-tema till Madelene

Madelene tävlar i westernridning, så när hon skulle fylla 17 år ville hennes mamma överraska henne med en tårta på det temat. Hennes favoritfärger är svart och rosa/cerise och det skulle också synas, i övrigt fick jag fria händer. Jag är ingen hästtjej och vet väldigt lite om sadlar, så jag fick försöka hitta bilder på westernsadlar på nätet. Det fanns ganska många, men de hade en väldig massa remmar och andra smådetaljer så jag fick göra en något förenklad variant. Jag tror att jag kom hyfsat nära till slut i alla fall. Sadeln la jag på en höbal gjord av gul kristyr och Rice Crispies treat (blandning av smör, Rice Crispies och marshmallows). Himla händigt material att jobba med förresten när man vill göra lite större dekorationer på en tårta utan att det ska bli för tungt, det ska jag använda mig av flera gånger! Längst ner satte jag ett skärp i svart marsipan med ett spänne målat med ätbar silverfärg. Jiiiiiha!



Tårtan består av chokladbottnar, fylld med chokladmousse och hallonmousse, spacklad med vit chokladsmörkräm och täckt med marsipan.

söndag 11 mars 2012

Barbie-tårta till Adele

När Adele skulle fylla 4 år ville hon ha en Barbie-tårta, och den skulle absolut vara rosa. Jag fick en bild att gå efter men fick tillåtelse att göra en egen variant, bara den var rosa. Efter att ha kikat in lite hos duktiga Carola och varit i leksaksaffärer och tittat på klänningar bestämde jag mig för att det fick bli en klänning med volanger, blommor och fjärilar. Åh, vad roligt jag hade när jag gjorde den här tårtan!






Jag provade att sätta "4 år" i text bredvid hennes namn på klänningen, men det blev inte bra så jag satte dit fyra fjärilar istället som fick symbolisera de fyra åren. Tårtan består av ljus botten, citronmousse och blåbärsmousse, spacklad med vitchokladsmörkräm och täckt med marsipan. De vita detaljerna är sugarpaste.

Nu var det ju så att det inte bara var Adeles födelsedag som firades utan även hennes mammas. Önskemålet var en bakelse i form av en liten tårta som skulle vara röd med vita prickar. Fyllningen skulle vara hallonmousse och lakritsmousse. Tyvärr misslyckades jag alldeles med lakritsmoussen, så det fick bli enbart hallonmousse, men jag hoppas det smakade i alla fall... Den här tårtan gjorde jag tillsammans med min dotter, helt klart en talang på tillväxt!


onsdag 7 mars 2012

Lakritsfluff

Lakrits är kanongott tycker jag och ihop med choklad är det rena himmelriket. Ett enkelt sätt att göra en tårtfyllning eller muffinstopping med lakrits är att göra lakritsfluff.


Lakritsfluff

1. Mixa 80 g turkisk peppar i matberedare så att det blir småsmulor/pulver.
2. Smält ner smulorna i 3 dl grädde i en kastrull under omrörning på svag värme, grädden får inte koka.
3. Låt svalna helt i kylskåp.
4. Vispa gräddblandningen. Klart!

lördag 3 mars 2012

Mormor Birgits tårtbotten

Det finns en näst intill oändlig mängd med recept på tårtbottnar har jag märkt, men jag har en klar favorit. Jag brukar använda mig av min mormors recept till i stort sett alla mina tårtor. Bottnen blir luftig men ändå stadig och det brukar ju vara en fördel om man inte vill att tårtan ska tappa formen...

Birgits tårtbotten

4 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
6 msk vatten
ev. rivet citronskal

Smörj och bröa en bakform, ca 22 cm i diameter. Vispa ägg och socker mycket pösigt. (Vid den här punkten brukade mormor prata i telefon, ofta lite längre än hon hade tänkt från början, så nyckeln till framgång med det här receptet är att vispa på ett bra tag!) Lägg i rivet citronskal. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Rör för hand. Häll till sist i vattnet och blanda. Grädda i 175 grader.