måndag 30 januari 2012

Sko till skoälskare


En kompis till mig har fler skor än jag någonsin ägt sammanlagt tror jag, så vad passar henne bättre än en sko-tårta? Hon blev både överraskad och glad! Tårtan består av den ombloggade "Very cherry chocolate cake" och jag kan bekräfta att den var lika god som alla säger. Dekorationer i flowerpaste och sugarpaste, spacklad med mörk chokladsmörkräm.


torsdag 26 januari 2012

Super Mario


Av olika anledningar blev kollegan som jag gjorde pingvintårtan till (se förra inlägget) kvar på jobbet en vecka extra innan hon flyttade och det gav mig en alldeles utmärkt ursäkt att göra en tårta till! Den här gången fick hon bestämma fyllningen, så det blev chokladbotten med géléhallonfluff, dumlefluff och Ahlgrensbilarfluff. Tårtan är täckt med MMF och dekorerad med flowerpaste, sugarpaste och kristyr. En riktig sockerchock. Jag fick ett par olika teman att välja mellan och fastnade direkt för Super Mario. Vilken nostalgitripp det blev! Jag skulle velat göra många fler figurer och detaljer, men eftersom viljan var större än tiden var lång fick det räcka såhär.


Figuren, som ska föreställa min kollega, tittar lite förvånat upp ur ett sådant där grönt rör som finns med i spelet. Det var första gången jag modellerat en människa och det var oändligt mycket svårare än jag trodde. Svampen symboliserar ett nytt liv/extraliv i spelet, så därför ska texten läsas "Lycka till med ditt nya liv".



söndag 22 januari 2012

Pingvinernas avsked

För ett tag sedan slutade en väldigt omtyckt kollega på jobbet och till hennes avskedsfika gjorde jag den här pingvintårtan. Chokladtårtbotten fylld med chokladmousse och hallonmousse, spacklad med vitchokladsmörkräm och klädd och dekorerad i sugarpaste. Behöver jag tillägga att jag hade väldigt roligt när jag gjorde den?






lördag 21 januari 2012

Min mormor

Tårtor har varit mitt intresse mer eller mindre sedan i tonåren, även om jag emellanåt har tagit ganska långa pauser t.ex. när jag bott utomlands eller fått barn. Intresset kommer nog från min mormor. Hon har spritsat grädde på tårtor till vänner och bekanta i alla mönster man kan tänka sig och var helt fantastisk på att baka. Här kommer nu ett helt gäng bilder på tårtor som jag har gjort genom åren, med väldigt skiftande framgång...


Min dotters 1-årstårta. Vanlig sockerkaksbotten, men vad den var fylld med har jag glömt. Täck med marsipan.


Min dotters 3-årstårta. Hon önskade sig en Pippi-tårta och jag hittade en bild på nätet som jag trodde jag skulle klara av och det blev iallafall hyggligt likt även om hon fick rätt saftiga flätor. Sockerkaksbotten, grädde och hallonsylt, täckt med marsipan.


En vintertårta till en nyårsafton om jag inte minns fel. Dekorationer i marsipan, glassrån och kristyr.


Min sons 1-årstårta. Dekorerad med marsipan och Ahlgrens bilar. 


Den  här tårtan var efterrätt på en släktmiddag när min dotter fyllde år. Det är kladdkaka, hennes favorit, täckt med mörk choklad och dekorerad med ett sidanband och färska rosor.


När min dotter var fem önskade hon sig en barbie-tårta och detta blev resultatet. Jag har bestämt för mig att innehållet var chokladbottnar och chokladmousse, men jag kan minnas fel. Klänningen består av marsipan.


När min son skulle fylla fyra önskade han sig en brandbilstårta och vad gör man inte för sina barn. Jag var pangnöjd med resultatet ända till tårtan började svettas och säcka ihop... Man måste väl göra några misstag längs vägen antar jag, sonen var nöjd iallafall!


Sist ut är min dotters 6-årstårta med det då självklara motivet Hello Kitty. Den här gången är tårtan klädd och dekorerad med sugarpaste.

Det var allt för den här gången, och du mormor, tänk att klockan måste bli tolv!

torsdag 19 januari 2012

Julklapp


Till julfirandet med min mans släkt gjorde jag en julklappstårta, min första tårta med paketrosett. Jag har sneglat på liknande tårtor förut och funderade länge på hur jag skulle få till rosetten. Jag fick prova mig fram och blev i slutänden ganska nöjd, det var dock lite svårt att få alla delar att ligga still på plats. Efteråt fick jag tips från en steg-för-steg-beskrivning på YouTube att sätta blomtråd i ändarna för att kunna fästa dom, men det var så dags då... Tårtan består av chokladbottnar och är fylld med chokladmousse och färska hallon, spacklad med vitchokladsmörkräm och klädd i sugarpaste. Bilden är tagen med mobilen och inte av bästa kvalitet, men sånt är livet!

Cupcakes till nyår

På nyårsafton gjorde jag och barnen cupcakes till efterrätt, här är tre av dem. Vi har dekorerat var sin och innehållet är kladdkaka med vispgrädde. Enkelt och gott!